LEKELERİ ÇIKARTMA TAVSİYELERİ!

3 Mayıs 2013 Cuma

 Boya Lekesi;
Temizlenecek kumaşı temiz, beyaz bir bez üzerine yerleştirin ve saf alkole batırılmış bir başka beyaz bez ile lekeyi silin ( önce giysinin görünmeyen bir yerinde deneyin ). Daha sonra normal şekilde yıkayın.

Çimen Lekesi;
Çamaşır suyuna dayanıklı kumaşlarda, lekeyi nemlendirdikten sonra üzerine deterjan dökerek ovalayın, çamaşır suyu eklenmiş sıcak su ile yıkayın. İnatçı lekeleri alkolle sildikten sonra lekeli bölgeyi iyice durulayın. Çamaşır suyu kullanımına uygun olmayan kumaşlarda aynı işlemleri çamaşır suyu kullanmadan yapın. ( Kumaşın asetat içermesi halinde, bir birim alkole iki birim su ekleyin.)

Çay lekesi;
Leke şampuanla çıkmazsa beyaz ispirto ile veya %10oranında amonyak ilave edilmiş su ile tampon yapınız
Çikletler Lekesi;
Çiklet sert ve kırılgan bir hale gelene kadar üzerine buz koyun. Bir bıçak yardımıyla dikkatlice kazıyın. Kalıntıları uygun bir çözücü ile silin ve iyice durulayın. Beyaz veya boya vermeyen pamuklularda 90 derece sertlikte alkol ( veya trikloretilen) kullanın ve durulayın. Renkli pamuklularda, alkol veya sirkeyi suyla bire bir oranında karıştırarak kullanın ve durulayın. Sentetik kumaşlarda limonlu su kullanarak lekeyi mümkün olduğunca yumuşatmak ve ardından kumaşı durulamak tavsiye edilir. İnatçı lekelerde işlemi birkaç defa tekrarlamanız gerekebilir. Yünlü ve ipeklilerde üçte bir alkol ve üçte iki soğuk sudan oluşan karışıma batırılmış bez ile silmek ve daha sonra durulamak olumlu sonuç verebilir.

Kahve, Çay, Çikolata Lekesi;
İpekli ve yünlülerde, sulandırılmış 90 derece sertlikte alkol iyi sonuç verir: Kumaşı, üçte bir alkol ve üçte iki soğuk sudan oluşan karışıma batırılmış bez ile silin. Renkli pamuklularda, yarı yarıya sulandırılmış alkol ve bir miktar limon suyuyla hazırlanmış karışımla silin ve durulayın. Eşit miktarlarda sirke ve 90 derecelik alkol karıştırarak hazırlanmış bir karışımda çok etkili olur. Sentetik kumaşlardaki çay lekelerini limon suyu eklenmiş suyla silin ve lekeli bölgeyi durulayın.

Pas Lekesi;
%3 oranının da potasyum okselat ilave edilmiş su ile siliniz.
Pas Lekesi 2;
Piyasada satılan pas çıkarıcı ürünleri kullanın. Böyle bir ürün bulamıyorsanız, su ile seyreltilmiş birkaç damla okzalik asit ( kuzukulağı ruhu olarak ta bilinir) işe yarayabilir. Temizlediğiniz bölgeyi mutlaka iyice durulayın!
Dikkat: Tehlikeli asitli ürünler. Sentetik kumaşlarda limon suyu kullanın çünkü, asitli ürünler bu tür kumaşlar için tehlikelidir.